En Güncel Flashlar

Kişisel Portföy Sitesi TemplatesiKişisel Portföy Sitesi TemplatesiKişisel, kendinize özel yapacağınız sitelerinizde gayet işe yarayacaktır. Hangi sektör olursa olsun, her sektöre uyum sağlayabilecek bit templatedir....

İncele

Adobe Flash Player Versiyon 10 YükleAdobe flash player ailesine yeni bir kalite daha kattı. Adobe flash player 10...

İncele

Home Refinance LoanOto Galeri İçin Flash Templateler - Tm 15522 İndir Oto galerileri için güzel, basit bir flash site templatesidir. Özellikle sıfır araç satışı yapan firmalar için gayet uygun olabilecek bir templatededir....

İncele

Flash Patlama Ses Efektleri 55 adetFlash dökümanlarınızda kullanabileceğiniz çeşit çeşit ses dosyalarını bulabileceksiniz...

İncele

Flash AS3 DersleriActionScript 3.0 ile ilgili öğrenmek istediğiniz herşey blogumuzda...

İncele

Rss

Text Okutma İşlemi

0

Gönderen graficihad | Etiketler: flash text bağlantısı, flash txt bağlantısı, flash txt çağırtma, flashın içine text çağırma, text içeriğini flasha çağırtma, Text Okutma İşlemi | Posted on 31 Mart 2009 Salı

lk önce flash sayfanıza iki tane dynamic text oluşturunuz.Birinin var değerine "ust", diğerine ise "alt" yazın.ust ismini verdiğimiz texti properties panelinden singleline işlemi uygulayalım.alt ismini verdiğimiz texte de yine properties panelinden multiline yapalım.Bunları yapmamızın sebebi eğer fazla satırlı bir text yükleteceksek multiline yaparak karakterlerin uzayıp gitmesini önlemiş oluyoruz yani dynamic text kutumuz büyüklüğünde bir satır oluşturuyor olmasıdır.

Daha sonra iki textimizide seçip F8'e basalım ve bir movie clip'e çevirelim.İsminede "mc_oku" diyelim.daha sonra bu mc'nin içine girerek ilk frame'e aşağıdaki kodu ekleyelim:


loadVariables("deneme.txt", "_root.mc_oku" ) ;



Bu kodu girdikten sonra çalışmayı bir klasöre kayıt edelim ve aynı klasör içine bir tane metin dosyası oluşturup isminede "deneme.txt" ismini verelim.Bu metin dosyası içerisinede şunları ekleyelim:

&ust=Merhaba
&alt=Selam deneme calisiyor.



Bu şekilde metin dosyamızı kaydedelim.Böylece ctrl+enter yaptığımızda metin dosyası içindeki bilgilerin ust ve alt var değerleri bulunan dynaimc textlerimize yerleştiğini göreceksiniz.Burada LoadVariables komutu ile dışarıdan flash içerisine yükleme yapmış oluyoruz.

Not:Burada textlerimize aşağıdaki properties panelinden "show border around text" özelliği uygularsak daha belirgin gözükeceklerdir.

Flash Form Mail Hazırlama

2

Gönderen graficihad | Etiketler: Flash From Mail Hazırmak, flash mail, flash mail formu hazırla, form mail, mail form | Posted on

Öncelikle phpden biraz bahsedeyim.Bu çalışmayı bilgisayarınızda çalıştırabilmeniz için yani bilgisayardan kontrolünü sağlamak için php server(apache vb...) yüklü olması gereklidir.Daha sonra bu çalışmayı yüklediğiniz php server'in root klasörü içine atarak çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz.


Dersin Başlangıcı:Şimdi flash sayfanyza 3 tane input text açın ve var değerlerine isim, e-mail ve mesaj yazın.Yalnız burada dikkat edilmesi gereken nokta şu.Mesaj olan textinizi biraz büyük tutun ve propertiesten Multiline olarak ayarlama yapın.Bu satır sonuna geldiğinizde bi alt satıra geçmeniz için yardımcı olacak.Diğerleri singleline olması gerekiyor.

Daha sonra bir tanede gönder butonu yapın. Daha sonra butona bir kere tyklayın ve actions panelini açın içerisine aşağıdaki kodları yazın:


on(release){
_root.form.loadVariables("emailformu.php","POST");
}



Yalnız buradaki form ismi şuradan geliyor.Daha önce yaptığımız 3 tane inputtextin hepsini seçin ve F8'e basarak movie clip'e çevirin.instancename'ine de form yazın.Burada gönder butonunu bu form mc'sinden ayrı tutuyoruz ki zaten _root komutunuda o yüzden ekledik.form mcsinden okuması gerekiyor.

Şimdi flashtaki işimiz bitti o yüzden çalışmayı bir klasör içerisine kayıt edin.Şimdi aynı klasör içerisine bir tane metin doyası açın ve içerisine aşağıdaki kodları yazın.

\r\n";
$headers .= "Reply-To: " . $_POST["e-mail"];
$message = "From: " . $_POST["isim"] ."\n";
$message .= "Email: " . $_POST["e-mail"] ."\n";
$message .= "Message: " . $_POST["mesaj"];
mail($sendTo, $subject, $message, $headers);
?>



Yukarıdaki php kodlarında $sendTo kısmyna kendi eposta adresinizi yazmanyz gerekiyor ki postalar size gelsin :) Daha sonra $subject kısmında ise gönderilen epostanın konusu geçiyor.Bu ayarları kendinize göre yapabilirsiniz.

Şimdi bu kodları metin dosyasına kaydedin ve çıkın.Uzantısını .txt'den .php'ye çevirin.Yapılması gereken bu.

Çalışmayı php destekleyen bir hostunuz varsa oraya atıpta bakabilirsiniz.İşlemler bu şekilde. Herkese kolay gelsin.

Gün Isımlerini Türkçe Göstermek

0

Gönderen graficihad | Etiketler: flash aylar, flash günler, flash tükçeleştirmek, flash türkçe, Gün Isımlerini Türkçe Göstermek | Posted on

Date.prototype nesnesini kullanark uzun döngü ve fonksiyonlara gerek duymadan gün isimlerini istedigmiiz dilde gösterebiliriz



sahnenin ilk frame ine su kodlari yazariz;

Date.prototype.gunisimleri = function(dizi_olustur ) {
return ["Pazar","Pazartesi","Sali","Çarsamba","Persembe","Cuma","Cumartesi"]
[dizi_olustur]
}
zaman = new Date( );
gun = zaman.getDay( );
goruntule = zaman.gunisimleri(gun );
//sahneye bir dinamik textbox koyalim. degisken degeri; var:yazi olsun
yazi = goruntule;

Flash Çalışma Ekranı

0

Gönderen graficihad | Etiketler: Flash Çalışma Ekranı, flash edit bar, flash main toolbar, flash menubar, flash stage, flash timeline, flash titlebar, flash tools, flash worrking area | Posted on

Flash uygulamaları yaparken karşımıza çıkan ekranı ayrıntılı olarak tanırsak işlemlerimizi daha kolay ve kısa sürede halletmiş oluruz.

Titlebar : alışmakta olduğumuz dosyamızın ismini gösterir.

Menubar: Flash çalışmalarımızda bize bir çok konuda yardımcı olacak olan komutların bulunduğu menü çubuğumuz.

Main Toolbar : Bir çok programda da gördüğümüz en çok kullanılan ana araçların bulunduğu ekrandır. (kes, kopyala, yapıştır, ileri al, geri al vb.)

Tools: Yine çalışmalarımızda kullanacağımız ve flash programının olmazsa olmaz araçlarının bulunduğu ekran. Araç kutusunda işlerimizi kolaylaştıracak bir çok araç bulunmaktadır.

Edit Bar: Çalışmakta olduğumuz sahneyi gösteren çubuk.

Timeline : Kısaca Zaman çizelgemiz diyebilirim. Hareketleri oluşturan şekillerin hareketlerinin sıralandırıldığı ekran.

Stage : Çalışmalarımızı oluşturan tüm grafiksel öğeleri içeren alandır. Bu sahne bizim ekranda görüntülenecek olan öğeleri içerir.

Working Area : Stage alanı dışında kalan alandır. Bu alanda bulunan hiçbir öğe flash ekranımızda görünmeyecektir. Bu alanı çalışmalarımızı özgür şekilde yapabilmek için kullanacağız. Yani bu alana istediğimiz öğe yerleştirebiliriz. Buraya yerleştirdiğimiz öğelerden istediklerimizi seçip Stage ekranına (sahnemize) taşıyarak kullanabiliriz.

Flash Su Efekti

0

Gönderen graficihad | Etiketler: flash efektler, flash su efekti, Su Efekti | Posted on

Şimdi su efekti nasıl yaratılır bunu anlatmaya çalışacağım


İlk önce yeni bir documant sayfası açalım buraya aşağı da ki resmimizi (ctrl +r)diyerek import edelim ve propertiesten frame rete kısmını 13 yapalım


Sahnedeki resmimize tıklayaram F8 diyelim ve buradan movie clip butonu nu işaretleyelim



Şimdi kütüphanemizde duran movie clipimize çift tıklayalım ve karşımıza çıkan bardak resmine tıklayıp F8 diyelim name kısmını Picture_gr yapalım ve grafik butonu nu işaretleyelim sahnede yoksa kütüphane den sahneye alıp yapalım.



Şu an sahnede layer 1 isminde ve bir duruyor olmalı burada layer 1 in üstüne gelip sağ klik yapıp inster layer deyin ve 2 tane yeni layer oluşturun ve aşağıdaki gibi isimlendirin.



Şimdi main Picture yazan layer daki resmi mizi seçip ctrl+c diyelim ve üstünde bulunan Picture layerına tıklayarak 1 fream ı seçin ve buraya ctrl+v deyip yapıştırın şimdi bu kısım çok önemli bu işlemi yapmazsanız istediğimiz dalgalanma efektini veremeyiz Picture layerndaki resmimizi seçin 2 pixel ileri 2 pixel yukarı hareket ettirin(ok tuşlarına 2 ileri 2 yukarı diyerek yapabilirsiniz)

Şimdi geldik resmimizi maskelemeye water efeckt layer ına gelelim araçlardan rectangle tool aracını seçelim bununla resmimizi aşağıda ki şekilde kaplayacak uzun ince ve SIK(ne kadar sık ve ince o kadar iyi ) aralıklarla çizgiler çizeyim.


Resmimizin son hali


Şimdi bu işlemden sonra water efect katmanında 10. 20. ve 30. framelere F6 deyin


ve
1�10 arasında herhangi bir yere tıklayıp properties denetçisinden tween yazan yeri shape yapın uzayan yeşil bi ok göreceksiniz şimdi bunu 20. ve 30. framelereda uygulayın


Şimdi waterefect katmanına sağ klik yapıp mask ı seçin




Son olarak ta Picture ve mainPicture katmanlarını 30. freame gelerek F5 yapın



Ewet artık CTRL+ETER deyip çalışmamızın son halini

Taşınan Nesneler

0

Gönderen graficihad | Etiketler: flash nesne taşı, flash nesne taşıma, flash nesneler, flash Taşınan Nesneler, Taşınan Nesneler | Posted on

  • Macromedia Flash'ı Açın
  • Sonra Nesnenizi Çiziniz Örneğin Ben Bunu Çizdim


  • Çizdiğinizi Seçin Ve "F8" Tuşuna Basın.


    Burda Movie Clip i Seçip "Ok" a Basın.
  • Sonra Movie Clipinizi Seçip "İnstance Name" Kısmına "Flash" Yazın.


  • Movie Clip inizi Çift Tıklayıp İçine Girin Burda Çizmiş Olduğunuz Nesneyi Seçin Ve Yine "F8" Basın Burdan Yine Movie Clip i Seçip "Ok" a Basın.
  • Son Oluşturduğunuz Movide Clipi Seçin
  • Ve Action Script Kısmına Aşağıdaki Kodları Yazın.

    on (press) {
    startDrag("/flash");
    }
    on (release) {
    stopDrag();
    }


  • Drag ve hitText Kullanımı

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: Drag ve hitText Kullanımı, flash dersleri, flash icerik, flashbilgi | Posted on

    drag ve hitTest kullanımı:



    daire_mc.onPress = function() {
    daire_mc.startDrag();
    }
    daire_mc.onRelease = function() {
    daire_mc.stopDrag();
    if (daire_mc.hitTest(kutu_mc) == true) {
    daire_mc._x = kutu_mc._x;
    daire_mc._y = kutu_mc._y;
    kutu_mc.gotoAndPlay("kutu1_mc " ) ;
    }
    }




    öncelikle buradaki amaç kutu_mc içerisine daire_mc'yi mouse ile sürükleyip bırakmak.Eğer daire_mc'yi kutu içierisine bırakırsanız işleminizin doğru olduğunu belirten "içinde" yazısı çıkacaktır.Yukardaki koları ilk frame'e ekleyiniz.

    şimdi sahneye daire_mc adında bir tane daire çizin ve yanında kutu_mc adında bir kare veya çizebiliyorsanız bir kutu çizin. Yalnız bunları isimlendirmeden önce F8'e basıp movie clip yapmanız gerekmektedir.Daha sonra kutu_mc içerisine girin ve bu sahneye bir tane daha layer açın daha sonra ismine actions deyin.Actions layerına 3 tane keyframe atayın ve kutunun bulunduğu layer1'ide 3 frame yani actions layerı kadar srükleyip bırakın.

    Daha sonra actions layerındaki 1. ve 3. framelere gelip stop(); komutunu ekleyelim.2.frame ise kutuici diye isim verelim.Aşağıda kalan diğer layer 1'e gelelim ve ordaki 3. frame'e F6'ya basarak keyframe atayalım.

    3. frame içindeyken kutunun yanına bir text açıp "içinde" yazalım. daha sonra layer1 deki 2. frame'e gelip aşağıdaki properties panelinden shape seçeneğini işaretleyelim.

    Böylece daire_mc'yi kutu_mc içine sürüklediğimiz zaman "içinde" yazılı küçük texti yanında görebileceğiz.

    Saat Yapmak

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash efektler, flash saat, flash saat yapımı, saat yapmak | Posted on

  • Macromedia Flash'ı Açın
  • Text Tool u Seçin

  • İstediğiniz Büyüklükte Text Alanınızı Oluşturun
  • Text inizi Seçin
  • Properties Bölümünden Static Text i Dynamic Text İle Değiştirin


  • Sonra Var Kutusuna "Saat" yazın.


  • Textinizi Seçin Ve "F8" Tuşuna Basın


    Burda Movie Clip i Seçip "Ok" a Basın.
  • Movie Clip inizi Seçip Action Script Kısmına Aşağıdaki Kodları Yazın

    onClipEvent (enterFrame) {
    Tarih = new Date();
    FASaat = Tarih.getHours();
    FADakika = Tarih.getMinutes();
    FASaniye = Tarih.getSeconds();
    Saat = (((((FASaat)+":" )+FADakika)+":" )+FASaniye);
    }


  • Daktilo Yazı

    1

    Gönderen graficihad | Etiketler: daktilo efekti, daktilo yazı, flash daktilo efekti, flash daktilo yazı, flash efektler, flash yazı efektleri | Posted on

  • Önce Text tool ile Text alanısnızı çizin..
  • Textinizi seçip Properties bölümünden Dynamic Text yapın.
  • Yine Propersies bölümünden Var değerine deneme yazın.

  • 1.frameinize şu kodları yazın;


    y = 0;
    onEnterFrame = function () {
    yazilar = "Bu Bir Denemedir.";
    yazdir = yazilar.slice(0, y += 1);
    deneme= yazdir;
    };




    Burda yazilar.slice(0, y += 1);kodundaki 1 yazının yazılma hızını belirtiyor ne kadar artırırsanız o kadar hızlı yazar...

    0 ise başlayacağı karakteri belirliyor..
    örneğin 4 yazarsanız "Bu Bir Denemedir." yazısındaki ilk 4 karakteri atlar ve "Bu Bir Denemedir." yazar...
  • Flash Window Menüsü

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: control menüsü içeriği, flash menü ayarları, flash menüleri, Flash Window Menüsü, window, windows | Posted on

    New Window: Yeni pencere açmamıza yarar.

    Arrange All: Bütün pencereleri tek pencerede gösterir.

    Cascade: Pencereleri küçülterek ard arda sıralar.

    Toolbar: Araç Kutusunun ayarlanmasını sağlar.

    Inspector: Scenelerin müfettişliğini denetlemesini yapar onlar hakkında bilgi verir.

    Controller: Kontrol tablosunun çıkmasına yarar.

    Colors: Renk ayarlaması yapmaya yarar.

    Output: Çıkışta verilerin alınmasına yarar.

    Library: Kendi çalıştığımız penceredeki kullandığımız buton, movie vs. burada saklar.

    Flash Control Menüsü

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: control menu, control menüsü içeriği, enable buttons, Flash Control Menüsü, flash menüler, flash play, frame actions, mute sound, test movie | Posted on























    Play:
    Sahnemizin oynatılmasını sağlar.


    Rewind: Sahnenin ilk frame’ine dönmeye yarar.

    Step Forward: Adım adım ileriye götürür.

    Step backward: Adım adım geriye götürür.

    Test Movie: Fliminizi tüm sahneleriyle beraber test etmenizi sağlar.

    Test Scene: Seçili sahneyi test etmenizi sağlar.

    Loop Playback: İşletilen harekelerin hiç durmadan devam etmesini sağlar.

    Play all Scenes: Bütün sahnelerin oynatılmasını sağlar.

    Enable Frame Actions: Actionları aktifleştirir.

    Enable buttons: Düğmeleri etkinleştirir.

    Mute Sounds: Ses dosyalarını kapatır.

    Flash ve Word ile 3B animasyon

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: 3d tasarım, flash 3b animasyon, flash 3d animasyon, flash ve word ile 3b animasyon, flashın güzellikleri | Posted on

    Flash web dünyasında hızla ilerleyen bir standart, eğer flash açık kaynak olsaydı sanırım şimdiye dek tüm web tarayıcılar için bir standart haline gelirdi. Flash ile efekt oluştururken bir çok yan program da kullanılabilir, fakat ben bugün farklı bir alternatiften bahsetmek istiyorum.

    Bildiğiniz gibi normalde Lightwave, 3D Studio Max ve Autocad gibi programlar kullanılarak 3B flash animasyonları hazırlanabiliyor, az sonra Word ile Flash'ı birlikte kullanarak 3B bir nesne oluşturacak ve bunu hareketlendireceğiz. Garip geldi değil mi?

    Aslında çok basit bir mantığa sahip, okuduktan sonra ne kadar kolay olduğunu siz de göreceksiniz. (Bu arada bizim için önemli olan 3D çizim çubuğu olduğu için bu yaptıklarımızı Excel, Powerpoint vs. ile de yapabiliriz)

    > Öncelikle, Word'ü ve Flash'ı açalım, Word menülerinden Görünüm/Araç Çubukları/Çizim'i açalım.

    > Çok büyük olmayacak bir kare çizelim.

    > Şimdi kareyi seçip alttan 3D bölümünü aktifleştirelim. (Sağ altta) Burada dikkat etmeniz gereken ana unsur, çizdiğiniz şeklin kenar boyutu ile 3D'nin nokta boyutunun bir birini tutması, aksi takdirde nesne hareketlendirmede bazı sorunlar çıkabiliyor.

    > Evet, şimdi tasarımınıza göre bir renk ve yüzey kaplama seçeneğini aktifleştirip görünüm için son kontrolleri yapın. İşlem tamamlandıktan sonra nesneyi seçin ve Ctrl+C ile kopyalayın.

    İşin en temel kısmını tamamladık, bundan sonrası çocuk oyuncağı ;) şimdi görev çubuğundan Flash'ı tıklayın ardından ilk sahnenin ilk çerçevesini seçin.

    > Ctrl+V ile nesneyi yapıştırın.

    Şimdi tekrar Word'e geçiyoruz,

    > Nesne'yi çift tıklayın. Boyut sekmesini tıklayın ve döndürme için animasyonunuzun hassasiyetine göre bir açı girin, örneğin ben 5 derece kullanıyorum. Unutmayın derece azaldıkça animasyonun boyutu artacaktır. Fakat kalite ve yumuşaklık yükselecektir.

    Bundan sonrası ingilizcede "maintance" Türkçe'de "hammallık" diye tabir edilen kısım,

    Döngü: > Word'e dön açıyı 5 derece arttır, Ctrl + C > Flash'a dön sonraki çerçeveye açısı değişmiş şekli yapıştır.

    Bu işlemi animasyon istediğiniz açıyı yakalayan dek sürdürün.

    Bundan sonrası sizin hayal gücünüze ve yaratıcılığınıza kalmış ;) Unutmayın sadece kare kullanma zorunluluğunuz yok. 3B yapabildiğiniz her türlü nesne üzerinde Word/Flash ikilisini kullanarak 3B basit Flash animasyonları yapabilirsiniz.


    Bu teknik ile kazandığınız avantajlar,

    - Render derdi yok,
    - Flash ve Word hemen hemen her tasarımcının bilgisayarında yüklü programlar,
    - Diğer programların fiyatları çok yüksek ve sadece bu işler için alınabilecek programlar değiller.

    Dezavantajlarımız,
    - Çok kaliteli değil, kalite tasarımcının yeteneğine bağlı olarak ciddi anlamda değişebiliyor.
    - İşin hammallığı sıkıcı olabilir, ama sonda elde edilecek şey bu sıkıntıyı unutturabilecek nitelikte.

    Animasyonlar için Değişik semboller (clip art)

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: Anatomy ile ilgili çizimler, Animasyonlar için Değişik semboller (clip art), clip art, fla deposu, flash 3d sembol, flash Ağaçlar, flash depo, flash semboller, Müzik aletleri | Posted on

    Animasyonlar için Değişik semboller (clip art)

    • 3-D Semboller. Zip file - [179 KB]
    • Anatomy ile ilgili çizimler. Zip file - [138 KB]
    • Asortik çizimler. Zip file - [1530 KB]
    • Kuşlar ile ilgili çizimler. Zip file - [25 KB]
    • Çizgi filmle ilgili çizimler. Zip file - [84 KB]
    • Kadın figürleri. Zip file - [558 KB]
    • Dişli çarklar. Zip file - [12 KB]
    • Halloween bayramında kullanılan nesneler. Zip file - [43 KB]
    • Mükemmel helikopter çizimleri. Zip file - [29 KB]
    • Müzik aletleri. Zip file - [71 KB]
    • Mistik hava veren çizimler. Zip file - [82 KB]
    • Ofis aletleri. Zip file - [14 KB]
    • Sporla ilgili çizimler. Zip file - [30 KB]
    • Star Wars kahramanları. Zip file - [681 KB]
    • Seyehatle ilgili çizimler. Zip file - [14 KB]
    • Ağaçlar. Zip file - [461 KB]

    Örnek .fla dosyaları

    2

    Gönderen graficihad | Etiketler: .fla, flash .fla dosyaları, flash kütüphane, hazır fla lar, örnek .fla lar | Posted on

    Kütüphane

    Burada, görüp inceleyebileceğiniz, en azından size yeni ufuklar kazandıracak ve uzantısı fla olan dosyaları, animasyonlarınızda kullanacağınız birbirinden güzel sembolleri (clipart), ses dosyalarını ve çok değişik fontları bulacaksınız. Dosyaların çoğu zaten internette olan dosyalardır. Eğer sizinde elinizde paylaşmayı istediğiniz dosyalar varsa, bize gönderin hep birlikte paylaşalım.

    Örnek .fla dosyaları

    • Flash animasyonunuzun bir köşesinde tarih ve çalışan saat. Tarih_saat.zip - [3 KB]
    • Basit bir araba yarışı nasıl yapılır, güzel bir animasyon.Loopracers.zip - [117 KB]
    • İnanılmaz bir mouse efekti. Ancak çalıştıktan bir süre sonra hata veriyor. Pointingfollowers.zip - [8 KB]
    • Gizli bir menü için gerekli olan animasyon. Gizlimenu.zip - [9KB]
    • Mouse üzerine geldiğinde aşağı yukarı hareket eden bar. Scrollbars.zip - [4 KB]
    • Hiyerarşik düzende bir menü örneği. Hiyerarşik menu.zip - [5 KB]
    • Bazı animasyonlarınızda çok gerekecek bir şey, mouse pozisyonu. Mousepositing.zip - [4 KB]
    • Flash'ta checkbox ve radio button nasıl hazırlanır? Checkbox.zip - [58 KB]
    • Random komutu ile farklı alternatifler. Bunu mutlaka öğrenmeniz gerekir. Random.zip - [21 KB]
    • Mouse'un açısını yerini bulup erkrana yazan bir animasyon. Mükemmel. Detectangle.zip - [5 KB]
    • Bu oyunu mutlaka inceleyin çok şey öğreneceksiniz. Oyun.zip - [387 KB]

    Flash ile Site Yapmak

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: Flash ile Site Yapmak, flash site oluştur, flash site yapmak çok kolay, flash site yapmanın ayrıntıları, herkes flash site yapabilir, kolayca flash site hazırla, site yapmak | Posted on

    Bu derste flash ile site yapma mantığını anlatmaya çalışacağım görselliğe ve diğer şeylere değinmeyeceğim ilk olarak

    1-)bir layer oluşturun ve adını menü deyin ve içerisine 4 adet buton yerleştirin bu layer hep en üstte duracak diğer layerların altında kalırsa görünmeye bilir
    2-)bunun altına yeni bir layer daha oluşturun ve adına sayfalar deyin burada sayfaları ve içerikleri bulunacak Anasayfa ,linkler vs�
    3-) sayfalar layerına bir rectlance aracı ile kenarları oval bir kare çizelim bu sayfanın bir kısmını kaplasın bu bizim fon sayfamız olacak ve üzerine istediğimiz resim yazı vs şeyleri yerleştireceğiz
    4-)şimdi sayfalar layerında 2. frame e F6 diyelim ve text aracını seçip buraya bir şeyler yazalım
    5-)sonra bu işlemi her buton için gerçekleştirelim yani anasayfa için bir sayfa linkler için 1 sayfa çünkü butonlara basınca bu frame lere gidecek birazda ha açıklamak gerekirse ana sayfa butonuna tıklayınca 1.frame ye gidecek linklere tıklayınca 2.frameye gidecek
    6-)şimdi butonlara kod vermeye geldi Anasayfa butoununa tıklayalım ve actions panelini açalım ve şu kodu ekleyelim

    on(release){
    gotoAndStop(1);
    }


    burada parantez içinde olan sayı o frame git kodun tamamı ise parantez içindeki frame git ve orada dur demektir bunu diğer butonlarada uygulayalım hangi frame sayfa eklediysek onun numarasını girelim ve butonlarımızı o sayfalara yönledirelim
    7-)şimid butonlar layer ında 1 frame e tılayıp dikkat edin butonlara değil 1.frame e tıklıoyruz actions panelinden
    stop();
    komutunu yazalım ki açıldığında ilk sayfada dursun diger sayfalara biz git demeden gitmesin ve 4. frame F5 diyelim çünkü altta 4 sayfa yaptık ve 4 frame kullandık butonlarında 4. frame e kadar sayfada görünmesin için 4. frame F5 yapıyoruz

    alatım biraz karışık gibi görünebilir ama uygulama oldukça basittir

    evet artık sayfamız hazır CTRL+ENTER diyelim ve test eldelim

    XML ile Flash'a Resim Cekmek

    1

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash xml, flash xml kullanımı, flasha resim çağırtmak, flasha xmlden resim çekmek, flashta xml kullanımı, xml flash, xml ile flasha resim çekmek, zml flash yapısı | Posted on

    İlk olarak bir m.c oluşturun içine her hagi bir eklenti yapmadan anasayfaya dönün. Daha sonra Library den m.c nizi ana sahneye çekin ve instance name bölümüne tesi ismini verin.

    Evet sıra geldi xml ile iletisim kurmaya öncelikle farklı bir layer ekleyerek içine alttaki kodları yazın.


    meuXML = new XML();
    meuXML.load("dosyaismi.xml");
    meuXML.ignoreWhite = true;
    a = 0;
    meuXML.onLoad = function() {
    tesi.loadMovie(meuXML.childNodes[a].firstChild.nodeValue);
    };



    Kodların Açıklaması :
    1. Satır : Bu bölümde değişkenin xml dosyası olduğu belirtiliyor.
    2. Satır : Değişken ile xml arasında bağlantı kurduğu satır. "Dosya ismi. xml" yazan bölüm xml nizin adı olmalıdır.
    3. Satır : Bu bölümde açıklanmaya değer fazla bir şey yok xml ve beyaz noktalarla ilgili.
    4. Satır : Bu bölümde değişkene hangi sıradaki resmin çağırılacağı belirtilir.
    5. Satır : Xml nin yüklendiğini belirtmek için yazılır.
    6. Satır : mc nin instace bölümdeki ismini buraya yazarak o movie nin içine yuklenmesini saglar.

    Aşağıdaki kodlarda xml nin içine yazılması gereken kodlar.



    img1.jpg
    img2.jpg
    img3.jpg
    .
    .
    .
    .
    .



    Burdan da anlasılacagı gibi burda resimler xml ye tanıtılmakta.

    Önemli Not : Resimleri, fla dosyasını ve xml dosyasını aynı alan içine kaydetmeyi unutmayın.

    Güzel Bir Mouse Efekti

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash efektler, flash mouse efekti, Güzel Bir Mouse Efekti, mouse efekti, mouse efektleri | Posted on

    Önizleme











    Bu Çalışmayı Indirin

    Çalışmayı(.Fla) İndir

    Kalemle Çöp Adam Cizdirme Animasyonu

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: adam çizme, flash adam çidirme, flash çöp adam, flash çöp adam yapımı, flashta kalemle çöp adam çizdirme, hareketli çöp adam | Posted on

    Önizleme











    Bu Çalışmayı Indir
    (JueLz'e Tesekkurler)
    Çalışmayı(.Fla) İndir

    Flash Harita Zoom

    2

    Gönderen graficihad | Etiketler: Flash harita yapımı, flash haritaya zoomlama, harita, haritaya zoom yapma, zoom, zoom işlemi | Posted on

    Önizleme











    Bu Çalışmayı Indirin
    Çalışmayı(.Fla) İndir






    guide kullanımı

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash guide, flash motion guide, guide, guide bilgi, guide dersi, guide ile yapılacaklar, guide kullanımı, motion guide | Posted on

    İlk olarak

    1-) sahnemize 3tane layer oluşturalım ve başta top altında pota ve zemin olmak üzere isimlendirelim.
    2-)top layer ına oval aracını seçerek (O) CTRL ye basılı tutarak dış çizgisi olmayan bir top çizelim
    3-)şimdi pota layerına gelelim ve potaya benzer bir oval çizelim ve zemin layer ına da line tool ile düz bir çizgi çizelim
    4-)şimdi top layer ına sağ kilik diyelim ve Add motion guide seçeneğini seçelim top layer ını üzerine guide top diyer bir layer geldi bu layer�a çizeceğimiz çigiyi takip edecek objemiz
    5-)şimdi araçlar(tools)menumuzde selection aracını seçelim ve tools menusunun altında mıknatısa benzeyen snap to object seçili değilse seçelim (bunu yapmaz isek nesne çizgiyi takip etmez )ve çizgi seçeneklerinden smoot u seçelim
    6-)pota ve top guide layer ların da 50 frame tıklayın ve F5 deyin sonra Top layer ında 50 frame F6 deyin
    7-)en üstteki �top guide� layer ına gelin ve çizginizi potanızın içinden geçecek şeklide kalem yada fırça aracı ile çizin



    8-)şimdi normal top layer ına gelin ve son frame e tıklayın ve topunuzu çizginin sonuna getirin yani: top oynadığında en son duracağı nokta ,şimdi top layer ına sağ kilik ve create motion tween i seçin ve CTRL+ENTER deyin.
    bu mantıla hareket eden arabalar vs birçok degisik çalısma yapabilirsiniz

    Flash Açılır menü

    1

    Gönderen graficihad | Etiketler: açılır menü, Flash açılır menü, flash menü yapımı, menü yapımı, rollout, rollow menu | Posted on

    Bu derste açılan menü yapımını anlatmaya çalışacağım ilk olarak flash sayfamızı açalım rectrangle(kare yapım ®)aracını seçelim tools menüsünde options un hemen altında duran set corner radius�a tıklayalım ve bu değeri 12 yapalım Sahneye dış çizgisi olmayan bir kare çizelim text aracını seçip üzerine menü yazalım ve karemizi tamamen seçip F8 diyerek movie clip yapalım Şimdi menü movie clip imize çift tıklayarak içine girelim sahnede demin oluşturmuş olduğumuz menü karesi duruyor sahnedeki layerın ismini menü olarak değiştirelim bunun üzerine 2 tane daha layer ekleyelim ve sahnedeki layerların sıralaması aşağıdaki gibi olsun Şimdi mask katmanını seçelim ve buraya biraz sonra ekleyeceğimiz ana sayfa, galeri vs.. gibi butonları koyacağımız büyüklükte bir kare çizelim rengi önemli değildir çünkü bunu maskelemek için kullanacağız bunu f8 diyerek grafik yapalım şimdi geldik butonları yerleştirmeye ne kadar buton oluşturacaksanız o kadar layer oluşturun ve bu layerları mask katmanını altına çekin ben 3 tane buton oluşturacağım ve isimleri sırasıyla ana sayfa ,linkler ve galeri olacak son olarak en alta da bir layer eleyelim ve adına fon diyelim bu butonların arkasında bulunan zemin olacak buraya kadar yapılan işlem ve layerların sıralaması aşağıdaki gibi olmalı. Şimdi fon layer�ını seçip mask layerında çizdiğimiz kareden biraz daha ufak bir kare çizelim ama menü ile uyumlu bir renge sahip olsun ve bu çizdiğimiz kareyi menü yazısının üstüne taşıyalım aşağıdaki gibi olmalı Şimdi daha öncede yapmış olduğumuz butonları sahnedeki layerlarına yani ana sayfa butonunu ana sayfa layerına, linkler butonunu linkler layırına ama fon katmanın uzerinde bir yere yerleştiriyoruz(buton yapımı için daha önceki buton yapımı ve kullanımı adlı dersi inceleyin ) aşağıdaki gibi olmalı son şekli Şimdi gizli menüyü hareketlendirmeye geldi menü layerı hariç bütün layerlara F6 deyin menü layerın da ise 10 frame F5 deyin time line aşşaıdaki gibi olmalı Şimdi mask layerına gelin ve sağ kilik yapı mask seçeneğini seçin altındaki butonların bulunduğu layerları ve fon layer ını Mouse un sol tuşuyla çift tıklayın ve karşınıza gelen menüden masked seçenegini seçin Şimdi time line dan 5. frame geliyoruz sahnedeki action, Ana sayfa ve mask katmanını kilitliyoruz ve Mouse ile sahneyi tamamen seçip klavyeden aşağı ok tuşu ile seçtiğimiz butonlar ve fon katmanını aşağı indiriyoruz bunu yaparken sahneden kaybolduğunu göreceksiniz seçtiğiniz layerların şimdi mask katmanın üzerindeki kilitli işratinin yanındaki nokta yani gizli/ göster düğmesine tıklayın bi çarpı olmalı tıkladığınızda. Ve şimdi ana sayfa layer ına gelin ve timeline da sag klikleyin karşınıza gelen menüde en bastaki create motion tween e tılatın karşınıza pembemsi bir renkte ok gelecek bu işlemi diğer linkler, galerive fon katmanında da uygulayın --------------------------------------------------------- Şimdi time line çizgisini 0 ile 5 arasında oynatınca yukardan aşağıya inen menümüzü görüyoruz şimdi 10. freme gelelim menü layer'ı hariç bütün layerlara F6 diyelim ve demin yaptığımız gibi aşağıya taşıdığımız bütün layerları tekrara menü çubuğunun üstüne taşıylaım ve hepsine birer create motion tween ekleyin Şimdi geldi actionscript eklemeye acrions paneline gelelim 1. frame e tıklayalım F9 a basalım actions paneline stop(); komutunu ekleyelim 5. frame e de stop(); ekleyelim ve 10.frame gotoAndPlay(1); komutunu ekleyelim ve secene deyip ana sahneye dönelim şimdi işlemimiz daha bitmedi sahnede öylece çalışmayı bekleyen bir movie clip imiz var şimdi menümüzün bulunduğu layer ın üzerine bir layer daha oluşturalım ve adına da buton diyelim ve bir kare çizelim ve F8 le buton yapalım şekli şemali önemli değil sadece yaptığımız movie clip'i kaplasın yeter şimdi düğmemize tıklıyoruz ve properties denetçisin den color yazan yere tıklayın ve alpha değerini 0 yapın böylece buton sahnede görünmeyecek şimdi butonumuzu menü movie clip inin üzerine koyalım movie clip i tamamen kaplasın şimdi buton seçiliyken Actions panelini açalım (F9 ile ) ve şu kodları ekleyelim bu kısımda buton ve menü movi klip ini karıştırmamaya dikkat edin anlamak için propertiesten kontrol edin evet butona şu kodları yazalım on(release){ menü_mc.gotoAndPlay(5); }şimdi menü movi clip ini seçelim ve instance name ine menü_mc yazalım bunu yapmaz isek buton bu komutu hangi moviclipe uygulayacağını bilemez ve yaptığımız menü çalışmaz Artık CTRL+Enter

    Flash ile Şifreli Girişi Yapımı

    2

    Gönderen graficihad | Etiketler: Flash ile Şifreli Girişi Yapımı, flash sorgu sistemi, flash sorgulama, flash şifreli giriş, kullanıcı sorgulama, şifreli giriş | Posted on

    Flash kullanarak bir çok özelliği bir kaç yoldan yapılabileceğini daha önceki derslerde öğrenmiştik. Mesela bir butonun üstüne fareyle geldiğimiz zaman movienin başka bir yerinde her hangi bir nesneyi ziyaretçilerimize göstermemizin bir çok yolu vardır. Bunlardan biri butonumuzun over framesine yerleştireceğimiz nesneyle diğeri ise tell target olayıyla. Daha değişik yollarda kullanabilirsiniz. Bu tamamen sizin zevkinize kalmış bir mesele.


    Bu haftada sayfa tasarımı yapanlar tarafından en çok ilgi çeken konulardan birini işleyeceğiz. Sayfamızda, Flashla yapacağımız bir movieyle ziyaretçilerimizden şifre isteyeceğiz. Şifreyi bilenler istedikleri sayfaları görecekler. Yukarıda da belirttiğim gibi şifre sorma olayını çok değişik şekillerde yapabiliriz. CGI kullanabiliriz, iki Text Field'deki değerleri karşılaştırıp yapabiliriz veya şifreyi direkt olarak yazabiliriz. Biz sizler için en kolay olanı anlatacağız yani üçüncü yolu.

    Flash'ı açtıktan sonra ilk önce moviemizin boyutunu, arka plan rengini ayarlayalım. Şifre moviemiz için 300x200 pixel işimizi görür sanırım. Arka planıda siyah yapın. En azından bu örneğimiz için. Sonradan istediğiniz bir renk yapabilirsiniz. Movienin boyutunu ve arka plan rengini Modify/Movie(Ctrl+M) seçeneğinden ayarlayabileceğinizi de şöyle kısaca bir hatırlatalım.

    Moviemizin boyutunu ve rengini ayarladıktan sonra Text Tool(T) aracı ile moviemizin sol üst tarafının biraz altına Username yazalım. Username yazısının hemen altına Password yazalım.
    Text Tool aracımız seçiliyken aktif hale gelen Text Field kutusunu tıklayalım ve Username yazısının hemen karşısına yüksekliği ve genişliği Username yazısı kadar olacak şekilde dikdörtgen bir alan çizelim. Aynı alanı Password yazısının karşısınada yerleştirelim. Böylece ziyaretçimiz Usernamesini hemen karşısındaki alana, Passwordünüde hemen karşısındaki boş alana yazabilecek. Şimdi kolaylık olması açısından Text Fieldlerimizin isimlerini değiştireceğiz.
    Bunun için Text Fielde farenin sağ tuşuyla tıklayıp Properties seçeneğini kullanmamız gerekiyor. İlk önce Username yazımızın karşısındaki Text Fielde sağ tuşla tıklayıp Properites seçeneğini seçelim. Açılan Text Filed Properties penceresinde Variable yazan kutucuğa küçük harflerle username yazalım.

    Şimdide Password yazımızın karşısındaki Text Fieldimizede aynısını yapalım. Sadece Variable kutucuğuna password yazalım birde yazılan harflerin yıldız biçiminde gözükmesi için Password seçeneğinide işaretleyelim. Böylelikle Text Fieldlerimizle işimiz bitmiş oldu ve her ikisininde yeni isimleri oldu. Birinin ismi username diğerinin ismi password oldu. Şimdi sıra butonumuza geldi. Butonu kolay olsun diye normal yazıyla yapalım. Bunun için Text Tool(T) aracı ile (Text Field seçili değilken) Enter yazalım ve F8 tuşuyla bu yazıyı
    butona çevirelim. Butonumuza sağ tuşla tıklayıp Properties seçeneğini seçelim. Ordan Action kulakçığına geçelim ve artı işaretine basarak açılan menüden On MouseEvent seçeneğine tıklayalım. Böylelikle Action alanımıza On () ve End On diye iki yazı eklemiş olduk. On () yazısı seçili iken karşıdaki Event bölümünden Release kutucuğunu işaretleyelim. Artı işaretine tekrar basalım ve If seçeneğini seçelim. Condition bölümüne username eq "dinamit" and password eq "online" yazalım. Burdaki "xxxx" tırnak içinde yazılmış olan dinamit username, ikinci tırnakta yazan online ise passwordümüz. Buraları siz kendi isteğinize göre değiştirebilirsiniz. Artı kulakçığına tekrar tıklayın ve Go To seçeneğini seçin. Number bölümüne 2 yazın. If yazan seçeneği tekrar aktif hale getirin ve username eq "dinamit" and password eq "online" yazan yerin hemen altındaki Add Else/Else If Clause yazan düğmeye basın. Böylelikle Actions bölümüne Else diye bir yazı eklemiş olduk. Bu yazı seçiliyken artı işaretine tıklayın ve Go To seçeneğini seçip number bölümüne 3 yazın. Ok tuşuna basın. Düğmeyle işimiz bitti.
    Geriye kalan işlerimizden biride moviemize 2 boş frame daha eklemek. Moviemize F7 tuşuyla 2 tane boş frame ekleyelim. Eğer username ve şifre doğruysa Flash, ziyaretçiyi 2. frameye götürecek eğer yanlışsa 3. frameye götürecek. 2. frame seçili iken Text Tool'la "Tebrikler Şifreniz Doğru" diye bir yazı yazın. 3. Frameyi seçili hale getirin ve "Şifreniz Yanlış Tekrar Denemek İçin Buraya Tıklayın" yazın. En son olarakta bütün framelere Stop değerini girin. Böylelikle moviemiz her seferinde bir frame ilerleyecektir. 3. Framedeki Buraya yazısınıda butona çevirin ve Actions bölümünden Go To yu seçerek Number bölümüne 1 yazın.

    Kısaca özetlemek gerekirse; 3 tane framemiz var ve 1. framemizde 2 tane text fieldimiz var. Birinin ismi username diğerinin ismi password. Yaptığımız butonada eğer username bölümünde dinamit, password bölümünde de online yazıyorsa 2. frameye git eğer başka birşey yazıyorsa 3. frameye git demekten başka bir şey değildi. Burda illaki frameye gidilecek diye bir hususta yok. 2.frame yerine Get URL komutunu kullanarak ziyaretçiyi html sayfasınada yönlendirebiliriz. Kısaca herşey Hayal Gücünüze bağlı.

    Ctrl+Enter ile yaptığımız animasyonu görebilirsiniz

    Hareketli Baloncuk Yapımı

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: baloncuk yapımı, flash, flash balloncuk, flashbilgi, Hareketli Baloncuk Yapımı | Posted on

    Hareketli baloncuk animasyonu için yeni bir sayfa açıyoruz.Boyutlarını ve arkaplan rengini istediğiniz şekilde yapabilirsiniz.Şimdi ise 1. framenin action kısmına :

    var holder:Sprite = new Sprite();
    addChild(holder);

    for (var i:int; i<200;>
    var arrayBuble:Array = new Array();
    holder.y = 400;
    arrayBuble[i]= new Bubels();
    holder.addChild(arrayBuble[i]);
    arrayBuble[i].x = Math.random()*stage.stageWidth;
    arrayBuble[i].scaleX = arrayBuble[i].scaleY = Math.random();

    arrayBuble[i].gotoAndPlay(Math.ceil(Math.random()*14));
    }

    kodlarını yapıştırın ve çalıştırın.

    ÖRNEK ÇALIŞMAYI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ

    ActionScript 3.0 ile sayfayı tam ekran yapmak

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: ActionScript 3.0 ile sayfayı tam ekran yapmak, cs3 tam ekran, ful ekran, tam ekran | Posted on

    Flash animasyonumuzu tam ekran yapmak oldukça kolay.Tam ekran yapmak için ana frame'ye

    fscommand("fullscreen","true");

    kodunu eklememiz yeterli olacaktır.Bu sayede animasyonumuz ilk açıldığında full screen yani tam ekrada görüntülenecektir.Tam ekranı iptal etmek için ise :

    fscommand("fullscreen","false");

    kodunu kullanabilirsiniz ...

    Flash Modify Menüsü

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash font, flash frame, flash layer, flash menüler, flash modify, flash modify içeriği, Flash Modify Menüsü, flash movie, flash scene, flashbilgi, modify | Posted on

    Frame: Frame ayarlarını yapmaya yarar.

    Layer: Layer ayarlarını yapmaya yarar.

    Scene: Sahne ayarlarını yapmaya yarar.

    Movie: Çalışma sayfasının ayarları buradan yapılır.

    Font: Kullanılacak fontun seçimine yarar.

    Paragraph: Yazının hangi çerçeve de olacağını ve paragraf aralığını belirler.

    Style: Yazının hangi formatta yazılacağını belirlememize yarar.

    Kerning: İstenilen belgeyi veya Sahneyi siler.

    Transform: İstenilen belgeyi veya şekli döndürmemize, yönünü değiştirmemize yarar.

    Arrange: İstenilen yazının veya şeklin önde veya arkada olmasına karar verilen yerdir.

    Curves: Çizilen çizgilerin yumuşak mı yoksa kesin çizgili mi olacağının ayarlarını yapar.

    Frames: Frameler de yer alan bilgileri ters çevirmeye yarar.

    Aling: Birden fazla şeklin nizamını, düzenlemesini yapar.

    Group: Farklı şekilleri tek parçaymış gibi göstermek için kullanılır. Onları bir araya toplar.

    Flash Edit Menüsü

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: edit menu, edit menüsü, flash edit, flash edit içeriği, Flash Edit Menüsü, flash menüler, flashbilgi | Posted on

    Undo: Yanlışlıkla yapılan işlemi geri almamıza yarar.

    Redo: Yapılan işlemi bir ileri alma işlemine yarar.

    Cut: İşaretlenmiş kısmı kesmeye yarar.

    Copy: İşaretlenen kısmı kopyalamaya yarar.

    Paste: Daha önceden copy veya cut işlemleri ile yapılmış işlemi yapıştırmaya yarar.

    Paste in Place: Pano’nun içeriğini flash dosyanıza yapıştırır ve orijinal dosyaya bir bağlantı oluşturur.

    Paste Special: İletişim kutusunda göreceğiniz seçenekler, panonun içeriğine göre farklılık gösterir.

    Clear: Yapıştırılan belgeyi silmeye yarar.

    Duplicate: İşaretlenmiş kısmın bir kopyasını yaratır.

    Select All: Sayfadaki tüm nesneleri seçebilmemizi sağlar.

    Deselect All: Seçili nesnelerin seçimlerini kaldırır.

    Copy Frames: Timelineda seçili olan frameleri kopyalamanızı sağlar.

    Paste Frames: Kopyalanmış frameleri, seçili olan framee yapıştırır.

    Flash View Menüsü

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash, flash view menüsü, flashbilgi, menü bilgileri, view açıklama, view menü, view menüsü içeriği | Posted on

    Goto: İstenilen satıra gitmemize yarar.

    Outlines: Çizilen karakterlerin dış çizgilerini verir.

    Fast: Outlines’dan çıkmaya yarar.

    Anatialias: Görünümde analitikliğini sağlar.

    Timeline: Timeline’ın görünüp saklanmasını sağlar.

    Workarea: Çalışma alanının görünüp saklanmasını sağlar.

    Rules: Cetvelini görünüp saklanmasını sağlar.

    Grid: Sahnede yardımcı çizgilerin konulmasını sağlar.

    Snap: Çizim yaparken bir çizgi ile diğer çizgiyi kolaylıkla birleştirmeye yarar.

    Flash File Menüsü

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: file, file menüsü, file menüsü açıklamaları, flash, flash file menüsü, flashbilgi, flashdersleri, menü açıklamaları | Posted on

    New: Yeni bir proje açmaya yarar.

    Open: Önceden yapılmış projeleri açmaya yarar.

    Open as Library: Önceden tasarlanmış projelerde kullanılan
    kütüphaneleri yeni projelerde de kullanmaya yarar.

    Close: O anki projeyi kapatır.

    Save: Projeyi saklamaya yarar.

    Import: Projelerimize her hangi bir formatta yapılmış bir resim dosyası, daha önceden tasarlanmış bir projeyi, mov dosyalarını vb .

    Export Movie: Film olarak çıktı almak için kullanılır.

    Export İmage: Resim olarak çıktı almak için kullanılır.

    Publish Settings: Burada Flash projemizin ekran görüntüsü için ayar yapmamızı sağlar.

    Publish Preview : Yapılan ayarları test etmemizi sağlar.

    Publish: Flash projemizi çalıştırır ve swf dosyası haline getirir.

    Page Setup: Sayfa ayarları yapmamıza yarar.

    Print Priview: Yazıcıdan çıkaracağımız belgenin ön izlenimini verir.

    Print: Yazıcıya gönderme işlemine yarar.

    Asistans: Çizgilerinizi düzenleştirmede,monitörünüzün çözünürlüğünü ayarlamada size yardımcı olur.

    Flash CS 3 Video Dosyası Oluşturma

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: banner, cs3, flash, Flash CS 3 Video Dosyası Oluşturma, flash cs3, flash video, flashbilgi, video, video oluşturma, xml | Posted on 25 Mart 2009 Çarşamba

    Flash CS3 versiyonunda video dosyalarını flash içine import etme yöntemi küçük birkaç özellik dışında tamamen aynıdır.Önerimiz daima flv formatını kullanmanız yönündedir.

    Video dosyalarınızı flv formatına çevirmek için alttaki linkten free bir program olan Riva FLV programını indirebilirsiniz.Boyutu 4.73 Mb civarındadir:

    ..:: Riva FLV ::..

    Çalışmamızı oluşturmak için Flash programınızı açın ve:

    File--> Import --> Import Video komutunu verin.

    Üstte gördüğünüz panelden video dosyanızın yolunu gösterin ve next butonuna basın.

    Video dosyanız flv uzantılı ise veya diğer formatlarda olmasına rağmen bilgisayarınızda quicktime ve directShow 9 kurulu ise hiçbir sorun olmadan devam edersiniz. Şayet bunlar eksikse şu hata mesajları açılacaktır:

    Gördüğünüz gibi quicktime programını istemektedir.Tamam butonuna bastığınızda:

    Desteklenmeyen ve encode edilemeyen format uyarısını alırsınız.

    Bu sorunları aşmışsak yani sorunsuz import komutunu vermişsek alttaki panel açılacaktır:

    Video dosyanızı nasıl konumlandıracağınız ve kullanacağınız size sorulmaktadır. 2. ve 3. seçenekleri unutun. Hem yeni başlayanlar için uygun değil hem de Flash Comm. Server desteğini bizim şartlarımızda bulmanız mümkün değildir. 4.seçenek dosyayı gömerek kullanmanız ama bu pek tavsiye edilmez. Bu alanı seçtiğinizde panelin sağ tarafında bir uyarı mesajınız çıkacaktır. Dosyanızın içeriğinde ses dosyası bulunması halinde senkronizasyon sorunlarından bahsedecektir. 5 seçimin hangisini tıklarsanız karşısında bu konu ile ilgili bilgi size sunulacaktır.

    Bizim amacımız webde yayınlamak olduğuna göre ilk seçeneği kullanacağız. Next ile devam edelim.Encoding penceresi açılacaktır. Dosyanız flv formatında ise bu pencere atlanıp doğrudan Skinning paneline geçilecektir.

    Burada ileri ayarlar için 5 sekme görüyorsunuz.Her sekmeyi açarak video çalışmanızı düzenleyebilirsiniz veya herşeyi flash programına bırakarak next butonu ile devam edebilirsiniz.

    Player özelliğini belirleyeceğiniz Skinning paneli açılır:

    Açılır menüden arzu ettiğiniz özellikte playerı seçip next butonuna basın.

    Finish Video Import paneli açılır ve yaptığınız işlemleri size özetler , Hata varsa geri butonunu kullanarak çalışmanızı değiştirin.

    Sorun yoksa finish butonuna basın.

    Flash önce fla dosyanızı kaydetmenizi isteyecektir. Açılan panelden dosyanıza bir isim verip okeyleyin. Çalışmanız kaydedilecektir. Filmi test edip inceleyebilirsiniz. Filmi test ettiğinizde Flash size şu dosyaları kaydedilmiş olarak sunacaktır:

    1- Fla dosyası

    2- Swf dosyası

    3- Playerınızın özelliklerini içeren ayrı bir swf dosyası

    4- Şayet import ettiğiniz film flv formatında değilse flash bunu flv formatına çevirip kaydeder. Yani eski video dosyanızı silebilirsiniz. Flash hazırladığı kendi flv dosyasını kullanacaktır.

    Publish Settings

    0

    Gönderen graficihad | Etiketler: flash, flash menü, flash menü ayarları, flash options, publish, Publish Settings | Posted on

    Hazırladığınız bir çalışmayı bitirdikten sonra File-->Publish Settings`i tıklayarak ilgili panele ulaşabilirsiniz.

    Varsayılan özellikte sadece swf ve html seçeneği işaretlidir. Bu seçenekler dışında dosyanızı gif, jpeg, png, exe, hox, mov formatlarında da kaydedebilirisiniz. Yapmanız gereken tek şey soldaki listeden istediğiniz formatları işaretleyerek en üst kısımda ortaya çıkan menüden bu formatın özelliklerini ayarlamanızdır. En altta görülen "Untitled" kutusundaki işareti kaldırdıktan sonra dosyanızın adını değiştirme şansına kavuşabilirsiniz. Varsayılan değer olarak bu kutu işaretlidir ve dosya adları aynıdır. Şimdi panelleri inceleyelim:

    SWF:

    Bu format tarayıcılara eklenen flash player eklentisi ile çalışırlar.

    Load order : Framelerin yüklenme komutudur. Top down seçeneğinde en üst katmanın birinci karesinden yükleme başlar ve en alt katmanın son karesine doğru ilerler. Bottom up seçeneğinde ise tersi bir durum oluşur.

    Actionscript Version: Actionscript 1, 2 veya 3 şeçeneklerini kullanacağınız kodlara göre seçebilirsiniz.

    Options:

    Generate size report: Bu seçenek işaretlendiğinde animasyonun kare kare tüm veri listesi bir metin dosyasına yazılarak diğer dosyalarla aynı alana kaydedilir.

    Omit trace actions: Bir animasyonun hazırlanmasında verilen trace komutu yapılan işlemlerin animatör tarafından görülüp denetlemesini sağlayan bir işlemdir. Kullanıcılar için hazırlanan bir komut değildir. (özel durumlar hariç) Bu kutu işaretlendiğinde output panelinde bilgiler gözlenmeyecektir.

    Protect from import: Hazırladığınız animasyonun izinsiz olarak başka bir kullanıcı tarafından import edilmesini engellemek amacını güder. Fakat bazı programlarla bu özellik kırılabilmektedir. Bu alan seçildiğinde alttaki password alanı aktifleşir ve buraya bir şifre girebilirsiniz.

    Permit Debugging : Bir swf dosyasına uzaktan erişim ve denetleme izni verir.

    Compress Movie: Swf dosyanızı sıkıştırır.Bazen bu sıkıştırma %30 değerinin üzerine çıkabilir.

    Optimize For Flash Player 6 r65: Şayet flash player 6 seçeneğini kullanırsanız daha verimli bir sonuç olmak için bu seçeneği işaretlemelisiniz.

    Export Hidden Layers : Varsayılan olarak işaretlidir ve fla dosyasındaki gizli layer`lar swf dosyasında gözükürler. İşareti kaldırırsanız gizli layerlardaki semboller swf dosyasında gözükmezler.Böylece tek bir çalışmanın bazı layerlarını gizleyerek birden fazla test swf dosyasını kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

    Export SWC: Özellikle comonents dağıtımı için kullanılırlar.Swc dosyaları components class`larını ve diğer dosyaları içeren derlenmiş klipleri ihtiva ederler.

    Script time limit : Bir script kalıbının okunması için beklenen üst sınırı içerir.Özellikle hatalı ve sonsuz döngüye giren scriptlerin okunmasını bekleme süresini sağlar.varsayılan 15 sn içinde scriptin yorumlanması yapılmadığında flash uyarı mesaj verecektir.

    Jpeg quality: Resimlerin görünüm değerlerini ayarlar. Varsayılan değer 80`dir.

    Audio stream ve Audio event: Stream ve event ses dosyalarının biçimlerini ve sıkıştırılmasını ayarlar.

    Override sound setting: İşaretli ise ses dosyaları yerel kullanımda maksimum, internette ise minimum kalitede çalarlar.İşareti kaldırısanız flash tüm ses dosyalarını ayrı ayrı tarar ve ayarlanmış en üst düzeyde sesi çalar.bu dosya boyutunu artıracaktır.

    HTML:

    Bir swf dosyasının tarayıcıda görülmesi için gerekli kodları ayarlamak için kullanılır.

    Template: Varsayılan değer Flash Only seçeneğidir. Dışarı çıkartılan dosya içindeki kodların hangi biçimde verileceğini ayarlar. Menüde 10 tane seçenek vardır ve bunların gelişmiş olanları genellikle tarayıcı araştırma kodlarını içerir. Seçilen seçenek hakkında bilgi almak için info tuşuna basmanız yeterlidir.

    Dimensions: Dosyanın boyutunu ayarlar. Match Movie seçeneğinde hazırladığınız boyut korunur. Bu durumda bir alt seçenekler pasif kalır. Dosya boyutunu değiştirmek istiyorsanız Pixel veya Percent seçeneklerinden birini işaretleyip Widht ve Height kutucuklarına gerekli değerleri yazmanız yeterlidir.

    Playback: Özel istekler için kullanılır.. Pause at start animasyonun durmasını sağlar. Varsayılan değer değildir. Display menu:Animasyona sağ tıklandığında menünün özelliklerini ayarlar. Eğer işareti kaldırırsanız menüde sadece about ve settings seçeneği çıkar. Loop: İşaretli ise animasyon bitince tekrar başa döner. Ama dosyayı hazırlarken bir stop komutu kullanmışsanız flash loop değerini gözardı eder. Device font: Animasyondaki yazı karakterleri oynadığı bilgisayarda yoksa sistemde kayıtlı karakterlerden birinin kullanımını sağlar. Bu animasyonun boyutunu azaltacaktır. Windows için kullanılan bir seçenektir.

    Quality: Filmin görüntü kalitesini belirler. Varsayılan değer high`tır. En iyi değer best en kötü değer ise low`dur. Auto Low`da animasyon düşük kalitede başlar işlemci özellikleri yeterli ise best kalitede devam eder. Auto High`da ise best kalitesinde başlar işlemci yetersiz ise low kalitede devam eder.

    Window Mode: Filmin HTML sayfasında nasıl davranış göstereceğini belirler. Varsayılan Window seçeneği filmin arkaplanı ile önde oynayacağını belirler. Opaque windowless`de arkaplanı ile fakat arkada oynar. Bu özellikle DHTML formatı ile beraber swf dosyalarının kullanıldığı durumda önemlidir. Bu seçenek işaretli olduğunda film arkaplanda oynayacağından DHTML kodları ile hazırlanan bir özellik flash filmi üzerinde görülebilir. Windowless transparent seçeneğinde ise arkaplan kaybolmuştur. Sadece nesneler HTML arkaplan rengi üzerinde görülürler.

    HTML Alignment: Animasyonun tarayıcıdaki yerini belirler. Varsayılan default seçeneğinde film merkeze konumlandırılır. Diğer seçenekler sağ, sol, yukarı ve aşağı`dır.

    Scale: Dışarı çıkartılan animasyonun boyutlarını ayarlar. Default( Show all) seçeneğinde filminizin en ve boy oranı korunarak belirlenen çerçeveye filmin tamamı yerleştirilir. Exact Fit`de en ve boy oranları korunmadan verilen çerçevenin tümüne filmi yerleştirir. No Border seçeneğinde filmin en ve boy oranı değiştirilmeden çerçeve içine alınır ve fazla kalan kısımlar varsa sayfada gözükmezler.

    Flash Alignment: Animasyon içindeki nesnelerin nereye yanaşık olacağını belirler. Varsayılan değerler center `dır.

    Show Warning Messages: Html kodlarında herhangibir uyuşmazlık varsa uyarı mesajı verilmesini sağlar.

    GIF:

    Bu dosya formatında sadece 256 renk kullanılabilir.

    Dimensions: Gif dosyasının boyutunu ayarlar.Varsayılan Match Movie seçeneğinde orjinal dosyanın boyutları korunur. Kutudaki işaret kaldırılarak istenilen boyutta ayarlama yapılabilir.

    Playback: Static seçeneğinde animasyonun sadece ilk karesi gif formatında kaydedilir. Animated kısmında ise yandaki seçeneklerde aktifleşir ve tüm animasyon kaydedilir. Loop Continuously işaretlenirse animasyon sürekli oynar. Repeat seçeneğinde ise kaç kez oynayacağı ayarlanabilir.

    Options: Gif dosyasının özelliklerini ayarlamamızı sağlar. Optimize Colors`da renk panelinde olmayan seçenekler çıkartılarak dosya boyutu küçültülür. İnterlace`de garafi giderek netleşecek tarzda oluşturulur. Yavaş bağlantılarda işe yarar bir özelliktir. Dither Solids resme dithering ve katı renk özellikleri verir. Remove Gradients resimdeki tüm gradientleri kaldırır. Smooth tüm resim ve yazılara antialiasing ekleyerek kaliteyi doğal olarakta dosya boyutunu arttırırlar.

    Transparent: Varsayılan değer olan opaque`de resmin arkaplan rengi kullanılır. transparent resmin arkaplanını kaldırır. Alpha resme şeffaflık verir. Bu seçenek işaretlendiğinde yandaki Treshold paneli açılır, varsayılan değer 128`dir ve bu değer %50 şeffaflık sağlar.0 ile 255 arasında bir değer girebilirsiniz.

    Dither: Resme dither özelliği ekleyerek daha gerçekçi görüntüler sağlar. None ditheri kapatır.ordered orta kalitede dither kullanır. Diffusion en iyi kalitede dithering kullanır fakat dosya boyutu çok artar. En fazla 216 renk kullanılabilir.

    Palette Type: Resimde kullanılacak renk panelini belirler. Web 216 standart ve varsayılan değerdir. Adaptive en kaliteli renk paneli için kullanılır. Kullanılan renkler Max Color panelinde belirtilir. Web snap adaptive diğer seçeneğe benzer. Fakat renkleri olabildiği kadar optimize etmeye çalışır. Custom ise palette kutusunun sağındaki butonla uzantısı .act olan dosyalardan renk paleti belirler. Bu dosyalar Fireworks ve photoshop içinde mevcuttur.

    JPEG:

    Dimensions : Match Movie orjinal dosya boyutlarını korur. İşareti kaldırarak istediğiniz boyuta ayarlama yapabilirsiniz. Fakat bu dosya görüntüsünde bozulmalara neden olacaktır.

    Quality: Resmin sıkıştırma oranını belirler.Varsayılan değer 1/80 oranıdır.

    Progressive: Kademeli olarak resmin görülmesini sağlar.Önce az kalite ile başlar giderek en iyi kaliteye çıkar.

    PNG:

    Fireworks`ün doğal dosya formatıdır.

    Seçeneklerin büyük bir kısmı gif sekmesindeki gibidir. Farklı olanlar şunlardır:

    Bit Depth: Resimdeki renk sayısını belirlemek için kullanılır. 8 bit sadece 256 renk kullanır. 24 bit binlerce rengin kullanımını sağlar,24 bit with Alpha ise arkaplanın şeffaf olmasını sağlar.

    Filter Options: Çeşitli filtreleme seçenekleri sunar.

    QUICKTİME:

    Flash`ın desteklediği video formatıdır. Flash ile uyumlu çalışması için 4.0 ve daha üst veriyonları gereklidir.


    Dimensions: Diğerleri gibidir.

    Alpha: Flash içinde yapılan alpha ayarlarını etkilemeden sadece kaydedilen dosyanın alpha ayarını yapar.Bu ayarlar ile animasyondaki arkaplan rengini ayarlayabilirsiniz.

    Layer: katman ayarlarını yapar.Referans noktası tepe ve alt nokta seçimi şeklindedir.

    Streaming Sound: Ses ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı yerdir. Ses sıkıştırması için quicktime programının özellikleri kullanılır.

    Controller: Dosyanın kontrol menüsü ile ilgili ayarlamaları yapar. Varsayılan değer olan none`de kontrol menüsü yoktur.Film boş bir çerçeve içinde oynar. Diğer iki seçenekte ise kontrol menüsü gözlenir.

    Playback: Loop dosyanın sürekli oynamasını , pause At Start animasyonun ilk karede durmasını sağlar.Play every frame`de ise tüm kareler gösterilir.

    File: Flash içeri ile quicktime player içeriği birleştirilir. Seçili olmazsa dosya yolunun bulunmadığı şeklinde bir hata mesajı alırsınız.

    PROJECTOR`ler:

    Hqx formatı macintosh ortamında, exe formatı ise windows ortamında çalışırlar. Çalıştırılmaları için bir player`a ihtiyaçları yoktur. Bu dosyaları bir program olarak kabul etmekte yarar vardır. Swf dosyasının tüm özelliklerini içerirler. Hatta swf`ten daha etkin özellikleri bile vardır. Fakat dosya boyutları çok daha fazladır. Daha çok sunum amacıyla kullanılırlar. Bu dosyaları internet ortamında kullanma şansımız yoktur.

    Flash Template Download