ActionScript'te, oluşturduğunuz değişkenlerin veri türü olarak kullanabileceğiniz birçok veri türü vardır. Bunlardan bazıları "basit" veya "temel" veri türleri olarak değerlendirilebilir:
Dize: bir ad veya kitabın bir bölümü gibi, metin değeri
Sayısal: ActionScript 3.0, sayısal veriler için üç özel veri türü içerir:
Sayı: kesirli veya kesirsiz sayılar da dahil olmak üzere herhangi bir sayısal değer
int: bir tam sayı (kesirsiz bir tam sayı)
uint: “işaretsiz” tam sayı, başka bir deyişle negatif olamayan bütün bir sayı
Boolean: bir düğmenin etkin olup olmadığı veya iki değerin eşit olup olmadığı gibi, doğru veya yanlış değeri
Basit veri türleri tek bir bilgiyi temsil eder: örneğin, tek bir sayı veya tek bir metin sırası Ancak, ActionScript'te tanımlı veri türlerinin çoğunluğu, birlikte gruplandırılabilen değerler kümesini temsil ettiğinden, karmaşık veriler olarak açıklanabilir. Örneğin, Date veri türüne sahip bir değişken, tek bir değeri (tek bir zamanı) temsil eder. Ancak, bu değer gerçekte birçok değer olarak temsil edilir: gün, ay, yıl, saat, dakika, saniye, vb. ve bunların her biri ayrı ayrı bir sayıdır. Böylece, biz tarihi tek bir değer olarak düşünürken (ve Date değişkenini oluşturarak tek bir değer olarak değerlendirebilirken), bilgisayar dahili olarak bunu birçok değerden oluşan bir grup olarak değerlendirir, bir araya getirir ve tek bir tarihi tanımlar.
Programcıların tanımladığı veri türlerinin yanı sıra, yerleşik veri türlerinin çoğu da karmaşık veri türleridir. Tanıyabileceğiniz karmaşık veri türlerinden bazıları şunlardır:
MovieClip: bir film klibi sembolü
TextField: dinamik bir alan veya girdi metni alanı
SimpleButton: bir düğme sembolü
Date: tek bir zaman (tarih ve saat) hakkındaki bilgi
Sınıf ve nesne sözcükleri genellikle veri türü için eşanlamlı olarak kullanılır. Sınıf, veri türünün tanımıdır, veri türünün tüm nesneleri için bir şablon gibidir, örn. "Example veri türünün tüm değişkenleri bu özelliklere sahiptir: A, B ve C." söylemine benzer. Nesne ise sınıfın gerçek bir örneğidir; veri türü MovieClip olan bir değişken, MovieClip nesnesi olarak açıklanabilir. Aşağıda, aynı şeyi söylemenin birkaç farklı yolu verilmiştir:
myVariable değişkeninin veri türü Number'dır.
myVariable değişkeni bir Number örneğidir.
myVariable değişkeni bir Number nesnesidir.
myVariable değişkeni, Number sınıfının bir örneğidir.
0 yorum:
Yorum Gönder